De Olifanten Opkomst.

20 november 2021.
De Olifanten Opkomst.
De allereerste race ooit bij De Woudwachters op de knietjes ! Jullie gingen als de snelste olifanten op jullie knieën en met een mooie slurf in olifantenloop over de dekzeilen. De winnaars mochten naar de finale en de eindfinale ging tussen Piëtro, Flavia, Levi en Yeva en dat werd een echte Koningsrace waarbij Flavia en Yeva tegelijk als eersten over de finish buitelden.
Dat olifanten ook dol zijn op hun eigen gestamp kon je wel merken bij de Olifantendans. Iedereen kreeg een opgevouwen krant, daarna mocht je dansen op de muziek. Als de muziek stopte, moest je de krant uitvouwen en er op stampen als de zwaarste olifant uit de kudde. Het clubhuis schudde daarbij geregeld op z’n grondvesten.
Als olifanten even niet meer kunnen lopen, worden ze geholpen door de andere olifanten en dat deden we perfect na met de bandentrek activiteit. Het was geen race, maar je kon je eens lekker laten voorttrekken op een autoband en net als echte olifanten lieten we enorme sporen na in het bos.
Bij de limo en de koek deden we een gezellig denkspel, want olifanten zijn natuurlijk de knapste koppen van het beestenrijk en daarna knalden we eruit met een reuzespannend Levend Kwartet. Onze complimenten gaan uit naar de verdedigers, want het was bijna onmogelijk om al die razendsnelle welpen af te tikken. De toestellen waren “ Vrij “ gebied en daar maakte iedereen slim gebruik van.
Vandaag hoorden we ook dat Jonah graag Woudwachter wil worden en Daniël, het vriendje van Bruce, deed ook mee alsof hij al jaren bij Scouting zit.
Het was herfst, het miezerde, er was een tophorde welpen en de leiding wist dat het goed was…..

Pionieren.

13 november 2021.
Pionieren.
Net zo goed als pionieren een traditie is bij Scouting, is een regenbui dat ook bij De Woudwachters.
We begonnen met een paar potjes van een Duwspel wat we al weken wilden doen. Dit keer moest je in tweetallen proberen elkaar tegen de leiding te pletten en daarna deden we dat ook nog in drietallen. Het grappige was dat de iets kleinere welpen in het voordeel waren omdat hun zwaartepunt veel lager lag.
Daarna gingen we in vier groepjes Pionieren. Je kon met de Driepootsjorring een échte grote driepoot maken en met de bezemstelen oefenden we de kruissjorring. De basisknopen van onze hobby zijn natuurlijk de Mastworp, de Platte Knoop en de Schootsteek en die werden voortreffelijk gedaan. Met de Schootsteek maakten jullie ook je eigen touwtrektouwen die meteen werden uitgeprobeerd. Tijden het mini-pionieren hadden jullie ook meteen door dat al die knopen ook hiervoor gebruikt konden worden. Omdat het bamboe echter wat glad was mocht je de verbinding ook verstevigen met plakband. Als er wat tijd over was kregen jullie stokvecht les van Mirjam of jullie kozen zelf knopen uit het Knopenboek om na te maken.
Jullie hadden meteen de wens om ook een keer een grote constructie te maken zoals een tafel of een klimrek. Dat is een heel goed idee voor het voorjaar.
Vandaag hadden we ook een kijker en dat was Davey en hij liet zien dat hij goed bij de Woudwachters past, want ook hij trok zich niets aan van de regen.

 

Big Games.

6 november 2021.
Big Games.
De opkomst begon met de installatie van Mateo. Zijn vriend Philippe mocht hem de groepsdas omdoen en daarna was het natuurlijk weer Baloe vangen geblazen.
Ons eerste grote spel was het échte Levend Stratego. Het werd een reuzespannende pot waarbij iedereen dwars door het bos iedereen probeerde te verslaan. Het eerste half uur wist je niet wat voor kaart je kreeg en daarna mochten de groepjes de kaartjes in overleg uitkiezen.
Na meer dan een uur strategische schermutselingen kwam er toch een winnende groep uit de strijd.
Bij de limonade en koek kon iedereen op adem komen en daarna was het toch echt tijd voor het tweede grote spel : Vlaggenroof. Er was een ploeg die de vlag bijna had binnengebracht, maar die werd net voor het eindpunt weer heroverd en toen zag de andere partij ineens de vlag die ze moesten roven…..en die lieten ze niet meer los.
Na het sluiten kregen de verkopers van de Grote Club Actie Loten nog een prijsje voor hun inzet.
Er is bij de Woudwachters voor € 396,= aan loten verkocht en dat verdient dus een dikke pluim !

Halloween in Duckstad.

30 oktober 2021.
Halloween in Duckstad.
Nou ja, moest je toch eerst aanbellen bij ons eigen lokaal om binnen te komen !
Als de ogen van de Heksenbel rood werden mocht je het Halloweenlokaal in, er liepen spinnen rond en spookjes, er waren magische lampen en overal hingen enge wezens.
Na het openen in Halloweenstijl gingen we eendeneieren smokkelen tussen onze benen en heksen Bruce en Marente moesten jullie aftikken om de eieren te bemachtigen. Een heerlijk spel waarbij jullie de hindernissen zeer acrobatisch namen.
Hierna deden we een Heksenrace waarbij iedereen door de geluidsgrens ging, wat waren jullie snel.
Bor was twee keer de allersnelste, gevolgd door Marente, Philippe en Ignas. Alle welpen verbeterden wel hun record bij de tweede ronde en als het aan jullie lag hadden we dit de hele middag gedaan, want het was natuurlijk heerlijk om over de tafels te springen en door de blubber te glibberen.
Voor de grote verkleedpartij moesten we toch echt naar binnen en het leuke was dat iedereen weer netjes aanbelde. Allereerst gingen er tongblauwmakende lollies rond en kriebelige snoepjes en daarna veranderde iedereen in fantastische monsters, zombies, heksen en weerwolven.
We eindigden met het zeer lugubere “ Zombie uit het graf “ trekken, waarbij het een gezellige chaos werd, maar alle armen in de kom bleven……

Sportopkomst rond De Raadsrots.

23 oktober 2021.
Sportopkomst rond De Raadsrots.
De wandeling naar De Raadsrots was al kikke op zich en nieuweling Jonah voelde zich meteen op zijn gemak bij De Woudwachters. Mirjam zorgde er weer voor dat we veilig konden oversteken en daarna mochten jullie zelf teams maken. Het werden een meisjesteam en een jongensteam, maar dat maakte jullie niet minder fanatiek. Bij Valerie en Patricia werd er Flessenvoetbal gespeeld. Je moest de fles water van je tegenstander omschoppen en het team wat het meeste water overhield, had gewonnen. Het speelveld was midden in de speeltuin, dus je moest ook om de toestellen heen dribbelen, echt gaaf dus.
Bij Bert en Mirjam deden jullie Tag-Rugby. Je kreeg een riem om met twee linten. Als er lint was afgepakt, mocht je nog wel de bal afspelen, maar niet meer lopen. Punten kreeg je door de bal achter de achterlijn op de grond te drukken. De potjes gingen echt super heen en weer en allerbelangrijkst, héél sportief.
Bij het volgende spel waren de teams weer gemixt, jongens en meisjes dus. Valerie gaf het aloude Pylonnenroof een extra “Boost” met een paar spelregels die het spel écht heel spannend maakten.
Zo kwamen de teams steeds om en om aan de beurt en mocht je ook zelf bepalen welke pylon je pikte en welke tegenstander je wilde tikken. Het mooiste was ook dat als er een pylon achterbleef, het team die toch nog moest veroveren.
Hierna mochten jullie lekker chillen met limonade en wafels, sommigen hingen in de grote hangnetten en anderen zochten weer een bankje op.
De bijna finale van de Sportopkomst, was een Zakloop evenement met heel veel verrassende uitslagen.
Bij het zaklopen gaat het namelijk niet alleen om snelheid, maar je moet natuurlijk ook wel overeind blijven ! Zo kukelden een heleboel koplopers toch over een polletje, waar anderen daar over heen sprongen.
De echte finale was natuurlijk de “Boter,Kaas en Eieren” competitie. Hierbij werd natuurlijk niet gerend, maar de hersenen deden wel een marathon.
Met Marilia die de bolderkar op volle snelheid naar het clubhuis trok, liepen we weer moe, maar zeer voldaan terug.
Vandaag waren jullie de leukste welpenhorde van Nederland !

Bakken met Baloe.

16 oktober 2021.
Bakken met Baloe.
De Herfstvakantie begon Woudwachterswel met zonnestralen en zo schitterend werd deze opkomst ook.
Vandaag installeerden we Phillip en na de welpenbelofte mocht Louis hem onze das omdoen.
De Bakopkomst begon met het maken van een Tiramisu met vers fruit én vers sap. Eerst klopten jullie de slagroom en de mascarpone en tegelijkertijd werd ook de witte chocolade geraspt en toen was het lange vingers in de sap dippen en laagjes maken.
Normaal doe je dit in een grote schaal, maar Marc had al voorzien dat jullie de Tiramisu graag mee wilden nemen naar huis en daarom mocht iedereen het in een eigen bakje maken. We willen wel graag weten of het lekker was !
Hierna werden er drie heerlijke kommen beslag gemaakt voor muffins. Het beslag was zo lekker dat alle kommen daarna ook nog werden leeg gelikt. ( Dat gebeurde trouwens ook met de slagroom/mascarpone mix……)
Omdat de muffins een half uurtje in de oven moesten, konden we nog even lekker uitwaaien in het bos terwijl Patricia en Valerie het wafelbeslag alvast maakten.
Levi wist een mooie plek voor een spel en Benjamin stelde voor om Buskruit te spelen. Dat wilde iedereen wel en in Inês hadden we een hele goede zoeker. Toen ze echter zo’n tien kinderen had afgebuut kwam Tudor schitterend uit de bosjes tevoorschijn om de bal weg te schoppen….en toen was iedereen weer vrij. Hierna ging Marilia meehelpen met zoeken.
Het tweede spel viel ook heel goed in de smaak, het werd een soort mini vakduwen. Twee welpen stonden met de armen over elkaar in de kring en dan moest je elkaar uit de kring proberen te duwen.
Eigenlijk wilden jullie dit meerdere rondes spelen, maar het was nu toch écht tijd om wafels te gaan bakken.
We hadden een recept met roomboter én basterdsuiker, dus de wafels kon je meteen uit de wafelijzers opeten. Dat zag er trouwens heel gezellig uit op ons welpengroene picknickveld.
Lina en Pepe leverden hun Clubactie Lotenvel al in en bij het sluiten kregen jullie allemaal een unieke Be Pals Jubileum dasring, kortom, het was de start van een Herfstvakantie om nooit te vergeten.

De Kleuren Opkomst.

9 oktober 2021.
De Kleuren Opkomst.
Vandaag was het een hele feestelijke dag, want onze groep bestaat dit jaar 90 jaar en dat gaan we goed vieren. Voor iedereen waren er vandaag heerlijke taartjes en iedereen kreeg ook een unieke Jubileum dasring. De Woudwachters moeten nog even wachten op de dasring, want jullie namen komen er nog op.
We kregen ook bezoek van de mobiele Scout Shop en daar hebben we heel veel gave badges voor jullie geshopt.
De Kleuren Opkomst begon met een spannend Kleurensmokkelspel. Zolang je nog een “Leven” had in de vorm van een staart, kon je gekleurde kartonnen kaartjes smokkelen. Als je je staart echter kwijt was kon je die alleen terugkopen met een kaart van je eigen groep. Soms kon je meer kaarten krijgen als je een opdracht deed en er waren ook welpen die hele goede sluiproutes gebruikten.
Na een uurtje smokkelen trokken we de duinen in om een mooie plek te zoeken waar we konden gaan schilderen, aquarelleren om precies te zijn. De mooiste plek was midden op een pad op het hoogste duin, ,maar gelukkig vond niemand het een probleem om om jullie heen te lopen.
Op de terugweg vonden jullie een spannende route door het bos en waren jullie allemaal veel eerder bij het clubhuis dan de leiding.
Bij de limonade kreeg iedereen een lekker taartje en die smaakte extra lekker na al die actie.
We wilden eigenlijk nog Mastermind met jullie spelen en Kleurenverzamelaartje, maar omdat we nog maar twintig minuten hadden deden we twee heerlijke potten “Annamarie Koekoek”.
Vandaag werden ook Mateo en Phillip lid van onze groep en volgende week gaan we ze op gepaste wijze installeren.

De Dierendag Opkomst.

2 Oktober 2021.
De Dierendag Opkomst.
Wij vinden het hartstikke gaaf dat Marente, Eniko, Milo en Levi vandaag lid wilden worden van onze negentigjarige Scoutinggroep. Met jullie er bij wordt het een fantastisch Jubileumjaar.
We gingen voor het eerst in lange tijd weer binnen openen en dat kon je merken ook, want sommige Woudwachters wisten niet eens wat ons lokaal was. Met de ouders er bij pasten we precies en we genoten écht van hoe de belofte met een grote glimlach werd opgezegd. Heel bijzonder was natuurlijk dat oud-welpenleider Fred zijn eigen kleinzoon Levi de groepsdas kon omdoen.
Ook Valerie zag er kikke uit in haar groene bloes en zij voorzag Marente van haar das.
Ondanks de regen vonden we het toch gepast om Baloe te gaan vangen, want we zijn nu éénmaal een onderdeel vol tradities. Het kleed werd steeds zwaarder door de regen en ook Baloe werd drijfnat…..maar er werd geen pret…..gedrukt !
En toen was het tijd om te kijken of jullie er klaar voor waren….eerst deden we voorzichtig Hollandse Leeuwen met aftikken, maar dat ging zo goed dat het tweede potje ouderwets werd gespeeld met het optillen.
Voor de volgende twee spelletjes gingen we weer het bos in. Het spel waarbij de geblinddoekte Heks je in een dier veranderde was razend populair en iedereen wilde wel een keer de Heks zijn.
Jullie wisten ook een hoop van dieren en dat lieten jullie zien bij de kwis waarbij je moest aangeven waar een dier leefde. Soms waren er meerdere antwoorden mogelijk en soms kozen jullie voor een onmogelijk antwoord.
Terug in het clubhuis mocht iedereen een bordje pepernoten opeten zonder handen, inderdaad, net als een hondje. Het leuke was dat er ook een hoop welpen hun drinken gingen opdrinken zonder handen.
Inmiddels kwam er zoveel regen naar beneden dat wij het Kippentikkertje moesten vervangen door een spannende “Hups” competitie. Lina, Bor en Martin eindigden in de Finale en Bor werd uiteindelijk Kampioen “Hupser”.

Open Buren Dag 2021.

25 september 2021.
De Open Buren Dag 2021.
Wat een onwijs gave dag ! De ochtend begon al meteen met de gezelligste inschrijfrij allertijden en met een spelletjesblad in de handen gingen alle welpen, bevers, scouts en vriendjes en vriendinnetjes alle bieke posten af. Dit jaar waren die niet alleen “bemensd” door de leiding, ,maar ook door ons Exploreronderdeel de Dhaulaghiri én ouders én vrijwilligers.
Het springkussen trok weer veel aandacht en Valerie zorgde er wel voor dat je alle hoeken van dat kussen zag. In het Woudwachters/Zonnestralen lokaal kon je een speurtocht doen, maar niet in stilte, want in het verkennerslokaal kon je de hele dag door ballonnen darten.
Bij de pannenkoekenstand misten we natuurlijk onze oude vertrouwde crew, maar Jan zag er op toe dat Julia en Bas zich het apeschompes bakten voor jullie.
Onlangs hoorden we van wat leiding dat knutselen niets voor hun onderdeel was. Arianne en Zoë kregen echter iedereen aan de knutsel en daarbij zagen we écht hele originele dingen zoals een zelfgemaakte koptelefoon.
Lekker centraal stond natuurlijk de kampvuurkuil waar je weer de heerlijkste marschmellows kon roosteren en daarnaast vond je het twister, het labyrinth, het airhockey én niet te vergeten een recyclekwis. Buiten het terrein stopte het niet, want natuurlijk kon je weer snoepsjoelen en het King Louisspel spelen. Vandaag kregen ook de kinderen die hem nog niet hadden een “I love Be Pals badge” als troostprijs.
Voor de ouders was er dit jaar een informatie-corner, bemand door Tom, de vader van vele leden.
Al die leiding met explorers konden dit alleen een hele dag volhouden door de gigantisch goede catering van Merel en haar moeder die de lekkerste broodjes maakten en iedereen voorzagen van thee en liters koffie.
In de ochtend waren er wel wat Woudwachters, maar in de middag namen de Woudwachters, net als vorig jaar, het terrein weer in handen. We zagen jullie overal en dan ook vaak nog voor de tweede keer.
We zeggen het gewoon nog een keer :
Wat een onwijs gave dag !

De normaalste opkomst van het jaar.

18 september 2021.
De normaalste opkomst van het jaar.
Patricia kon vandaag doodgewoon de buitengewoon mooiste plaatjes schieten van alle activiteiten.
Met nieuwelingen Philip en Mateo er bij begonnen we met het Installatiespel voor Ignas en Lina. We deden trefbal in de kring en Lina en Ignas waren de enige twee welpen die mochten afweren.
Het werd een ontzettend gaaf potje waarbij Yeva heel overtuigend als winnares overbleef.
Na de installatie was het tijd voor een spel van jullie wensenlijst. Op een mooie plek in het bos deden we “Tien tellen in de Rimboe”. Pepe wist iedereen te vinden, maar bij het tweede potje werd Benjamin de winnaar, want Isabel kon hem écht niet vinden.
Hierna deden we eigenlijk iets wat totaal niet normaal is, want je moest met behulp van een spiegeltje achteruitlopen door de speeltuin. Onze complimenten, want er werd niet gesmokkeld en jullie bleven goed overeind.
Na de limonade werd het duidelijk dat het geen normale opkomst meer kon worden, want het ballonnenknalspel was zo kikke dat we het tot vér na sluitingstijd bleven doen. Bij dit spel moesten twee kinderen tegelijk proberen om een ballon te laten knallen die in het midden van de kring lag. Je moest echter eerst wel helemaal om de kring rennen en dat vergaten sommige enthousiastelingen wel eens….. Ook het knallen van de ballon was spannend, want de sommige ballonnen hadden geen zin om geknald te worden en gingen er op eigen houtje vandoor.