Verslag Kamp Emmen 2015

De Speurders als de Bende van de Zwarte Hand

Na een lange en warme reis kwamen alle welpen aan in Emmen. Eerst even lekker met z’n allen de meegebrachte lunch opgegeten.
Hierna heerlijk het bos verkend en na de limonade naar het hunebed gelopen waar we heerlijk gespeeld hebben en een verhaal gehoord hebben van een meneer over hoe het hunenbed onstaan was en wanneer.
Eenmaal op de terugweg naar het clubhuis hoorde de leiding wat geruchten dat sommige kinderen het geheime kampthema al wisten. De rest wilde het ook graag weten verteld dat we als thema Star Wars hadden.
Tijdens de avondmaaltijd kreeg de leiding half buiten het gehoor van de kinderen wat ruzie over het thema het was echt de dames tegen de heren. De dames wilde doorgaan met het thema Star Wars maar de heren hadden een anders plan maar waren dat even “vergeten”te delen met de dames. Na overleg besloten dat Bagheera zijn verhaal mocht doen en dan de welpen mochten beslissen wat het zou worden.
Het verhaal van Bagheera was als volgt:
Tijdens een klus in Amsterdam samen met Rikki Tikki Tavi werden ze benaderd door ene Fred die hun afgeluisterd had toen ze over kamp spraken. Hij vertelde over Pietje Bell hoe hij vroeger de Bende van de Zwarte hand had opgericht om mensen te helpen en dat er nazaten van deze bende nog steeds actief waren. Ze waren op zoek naar nieuwe leden en of dit iets voor onze welpen zou zijn. Ze zouden dan het hele zomerkamp kunnen oefenen en dan aan het einde lid worden van de Bende van de zwarte Hand. De welpen moesten wel aan bepaalde eisen voldoen en het lidmaatschap van de Bende is geheim. Bagheera en Rikki Tikki Tavi werden hier zo enthousiast van dat ze gelijk ja zeiden en toen ze het koffertje van Pietje Bell te zien kregen waren ze niet meer te houden.
De welpen wilde wel eens zien wat er in het koffertje zat. Er zaten een paar foto’s van Pietje Bell in, een handafdruk (zwart), een oude zaklamp (knijpkat) en een heel oud zakmes. Ook stond er de belofte in die ieder lid van de Bende moest opzeggen om lid te kunnen worden.
De welpen hadden niet lang nodig om te beslissen wat ze wilden. Lid worden van de Bende van de Zwarte Hand natuurlijk.
Na een avondspel waar natuurlijk veel over Pietje Bell gesproken werd was het tijd om naar bed te gaan. Jacala las voor uit het boek van Pietje Bell.
Slapen bleek voor sommige best wel moeilijk maar om 23.00 uur lag toch iedereen in dromeland.
Zondag begon al vroeg. Na het ontbijt, hoe luxe van stenen borden, moesten alle kinderen een tak gaan zoeken waar een katapult van gemaakt kon worden. Met stukjes leer en elastieken werd er een mooie katapult gemaakt waar natuurlijk mee geoefend moest worden. Eerst met een houtje op het clubhuis daarna met steentjes op een container waar een papier op geplakt was met cirkels. Na een tijdje klonk er een hoop herrie in de buurt van de container. Toen Jacala en Raksha kwamen kijken zagen ze helemaal niets dan hele onschuldige koppies. Maar de herrie bleef en toen Jacala de tafel wilde gaan dekken kwam ze tot de conclusie dat de borden weg waren er stond er nog maar 1. Ineens werd alles duidelijk en werd Jacala heel boos en maakte het laatste bord ook kapot.
Die ondeugende welpen voor straf moesten we brood uit het vuistje eten en maar zien hoe we ‘s avonds zouden eten. Na het eten vertrokken we naar het bus station om met de bus naar Gieten te gaan. De leiding was nog steeds een beetje boos op elkaar.
Nadat we 5 minuten in de bus zaten moest Jacala bij de buschauffeur komen die heel boos keek. Hij zei dat we niet betaald hadden en dat wel moesten doen. Er was niemand die geld of zijn ov kaart bij zich had dus zette de chauffeur ons uit de bus. Gelukkig is Chil opgegroeid in Emmen en wist zij wel een korte weg door het bos terug naar het clubhuis. Dit bleek wat langer te worden dan gepland en na een tijdje maakte de leiding het weer goed met elkaar en met een bloemetje en een knuffel was alles weer goed. Na een tijdje lopen hebben we bij een huis wat water gehaald en kwam er uit de rugzak van Jacala lekker chips en uit de rugzak van Rikki Tikki Tavi limonadesiroop en bekertjes.
Eenmaal terug in het clubhuis bleek dat ome Felix in de kist de plastic borden gevonden had. Zodoende konden we gewoon lekker eten.
Na het eten corvee, er werd hard gewerkt aan de afwas, de w.c. schoongemaakt en het hele clubhuis geveegt. Ieder team had een naam van een van de vrienden van Pietje gekregen. We hadden team Sproet, team Kees en team Peentje.
Na het corvee bleek er een soort schatkaart in de brievenbus te zitten we moesten iets gaan zoeken. Eerst naar het hunebed, daar vonden we weer een schatkaart toen naar een plaats in het bos waar weer een kaart lag die naar een plaats op een heuveltje wees daar aangekomen zijn de welpen na overleg gaan graven en vonden ze een tas met t-shirts met zwarte handen en hun naam er waren zelf t-shirts voor de leiding.
Terug bij het clubhuis nog wat gedronken en met wat lekkers erbij en toen was het tijd om naar bed te gaan. Tijdens het verhaal vielen er al wat welpen in slaap en niet lang erna lag de rest ook in dromeland.

Maandag ochtend kregen de welpen na het ontbijt en corvee de opdracht om een hut te bouwen in het bos waar ze met hun hele team goed inpasten.
Het was hard werken maar na een paar uur had iedereen toch wel een hele leuke en unieke hut.
Na de lunch moest iedereen zijn zwemtas pakken en zouden we naar het zwembad gaan. Een maal klaar voor vertrek bleek dat het zo hard regende dat het hele bos op een zwembad leek. Alle welpen met de auto in gedeeltes naar het zwembad gebracht. Na een heerlijke middag in het zwembad was het droog en is iedereen terug naar het clubhuis gelopen waar heerlijke pannenkoeken op de kinderen stonden te wachten.
Omdat we ook wat goeds voor andere mensen moesten doen om lid te worden van de Bende had de leiding bedacht dat we voedsel aan de voedselbank zouden schenken. We hebben een mooie flyer gemaakt en deze bezorgt in de buurt van het clubhuis.
Terug van deze tocht stond er wat leuks op het programma we zouden eierkoeken gaan versieren en lekker opeten. Opeens goot Bagheera een bekertje limonade over Raksha en die gooide de eierkoek met slagroom in Bagheera’s gezicht. Er begon een groot voedsel gevecht tussen kinderen en leiding. Heerlijk! Na het douchen weer tijd voor een verhaal en dan slapen.

Dinsdag stond in het teken van sport en spel van als lid van de Bende moet je wel in goede conditie zijn.
Na het avondeten hebben we de film gezien die over het leven van Pietje Bell gemaakt is gezien en leefde we erg mee met Pietje en zijn Bende van de Zwarte Hand. Iedereeen wilde toen echt wel lid worden. In de pauze van de film was er cola, sinas en chips. Na de film gingen de jongere kinderen naar bed en de oudste vijf die het volgend seizoen overvliegen naar de verkenners gingen op dropping. Ze werden gedropd ongeveer vijf kilometer van het clubhuis en door Jacala de verkeerde kant opgestuurd. Om 00.30 uur waren ze weer terug bij het clubhuis waar ome Felix wat lekker snacks voor ze gebakken had. Gauw naar bed en slapen.

Woensdag zijn we naar het Yucatan geweest. Dit is een speel paradijs waar de jongens heerlijk geklommen en gespeeld hebben.
Na het avondeten zijn we in de stromende regen naar de wijk gegaan waar we de flyers uitgedeeld hadden om te kijken of we wat op konden halen. Gelukkig was Jacala met de auto want we hadden wel 3 bolderkarren vol met eten voor de voedselbank.
Bij terugkomst in het clubhuis bleek dat Fred uit Amsterdam aangekomen was om te kijken of we er wel klaar voor waren om lid te worden van de Bende.
We hebben wat producten ingepakt en voorzien van een zwarte hand. Toen naar bed. Het verhaal ging va over dat de zwarte hand eten ging brengen bij de arme mensen.

Donderdag ochtend hebben we afscheid genomen van Rikki Tikki Tavi die weer terug ging naar Den Haag om de laatste zaken te regelen voor zijn reis naar de Wereld Jamboree in Japan.
Daarna starten we met een groot handelsspel waar we geld, goederen en medicijnen moesten regelen voor de familie Tragie. De opdrachten werden gegeven door middel van portofoon berichten. Het ging natuurlijk niet zomaar. Geld kon je verdienen en het Casino of ook weer kwijt raken. Rennen mocht niet want dan werd je opgepakt door de politie die je dan naar de rechter bracht waar je je veroordeling kreeg. Dit varieerde van 15 minuten in het gevang tot achteruit rondjes lopen om het clubhuis. Geld boetes hoorde daar ook bij.
Na de lunch gingen we weer verden en om 15.00 uur was het spel afgelopen of we de familie Tragie uit de schulden geholpen hebben weten we nog niet dat horen we morgen.
Om 16.30 hadden we een afspraak met de meneer van de voedselbank. We hebben de bolderkar gevuld met de ingepakte pakketjes en de rest is door Bagheera met de bus naar de voeselbank gebracht. Na ongeveer 30 minuten lopen waren de welpen ook bij de voedselbank. Meneer Harrie vertelde wat de voedselbank doet en wie ze helpen. Dit maakte wel indruk op sommige welpen en ze realiseerde zich dat ze het allemaal zo slecht nog niet hadden.
Na het eten nog een avondspel en na het verhaal weer lekker slapen.

Vrijdag stond in het teken van opruimen, shoppen en afwachten of we inderdaad lid konden worden van de Bende van de Zwarte Hand.
We hadden vandaag ook nog feest want Douwe was jarig hij werd 9 en nadat we hem toegezongen hadden kreeg hij zij kadootje en was er met de limonade een lekkere taart.
’s Avonds moesten alle welpen boven komen en aan hun tafel gaan zitten, daar zat aan een grote tafel Jacala, Bagheera en Fred. Raksha stond bij een grote stapel rugzakjes en Chil maakte foto’s. Iedere welp werd apart opgeropen er werd dan iets verteld over de welp (positief) en dan kregen ze hun lidmaatschapnummer toegewezen. De welpen moesten hun hand in de handafdruk van Pietje leggen en dan de eed afleggen, dan hun duimafdruk op hun lidmaatschapskaart zetten waarna Fred deze tekende en een stempel op de kaart zette. Als dank kregen ze een rugzakje.
De leiding heeft de kaart geplastificeerd en in de rugzak gedaan zodat iedereen naar huis zijn lidmaatschapkaart nog had.
Na het verhaal duurde het even voordat iedereen sliep.

Zaterdag vroeg op en na het ontbijt alles opruimen en wachten op de ouders.
Na een heel geslaagd kamp waren we rond 14.00 uur weer op het clubhuis waar we na een laatste foto allemaal weer naar huis vertrokken.

Groetjes van Bagheera (Jasper de Haan), Rikki Tikki Tavi ( Alex Klein),Raksha (Tanja Owerkerk), Chill (Carolina Knegt), ome Felix, Jacala( Monique Klein) en Fred (Alfons Dreschler).