Bosgeuzen Zomerkamp 2023.

Het Bosgeuzenkamp 2023.
Zaterdag vertrokken de Bosgeuzen rond 9:15 vanaf het clubhuis om te fietsen naar het Naaldenveld in Aerdenhout. Na een voorspoedige reis met natuurlijk enkele drink- en rustpauzes kwamen ze tegen 14:00 uur aan op het terrein. Alle spullen werden uit de auto’s geladen en naar het “Beukenbos” gebracht. Met de bosstofzuiger (hark) werden de dennenappels weggehaald en konden we de tenten opzetten. We haalden ook alvast het pio-hout voor de keuken voordat het op zou zijn. Al met al hard werken in de brandende zon.


De leiding zorgde voor het eten op de eerste avond (soep en broodjes knakworst).
‘s Avonds liepen de jongens een verkenningstocht over het terrein en bij terugkomst waren daar Vader Terra en Moeder Luna en Igor om de jongens te verwelkomen op Jeugdherberg De blije zon. Ze legden de regels uit en zongen Het blije zon lied. Na nog wat “interpretive dancing” gingen de jongens richting hun tent. Ze bleven natuurlijk nog een tijd kletsen en keten maar uiteindelijk werd het stil in de Jeugdherberg.


Vanmorgen werden we gewekt door broeder Aqua. Hij deed de ochtendgroet en -zegening met ingestraald Himalaya gletsjer water. Daarna kwam Vader met een heerlijk ontbijt van pap. Die viel niet bij iedereen goed in de smaak. Vader zelf is breathtarian die leeft alleen van prana. Gelukkig was er ook gebakken pap (brood) met aardbeien humus, pindaspread en hazelnoot/cacao emulsie. Na de het zeggen van de spreuk aten de jongens er smakelijk van. Sunny en Skye kwamen tijdens het ontbijt terug van hun snuffelstage bij de Daila Lama. Vader legde nog wat tarotkaarten voor de scouts en vertelde de betekenis. De jongens bouwden hun keuken met piopalen en leefden zich creatief uit op een buideltje voor hun “lucky charms”. Na de lunch hielpen ze Vader met zoeken naar zijn verdwenen potjes (Igor had ze verstopt en bleef wijselijk de hele dag uit de buurt van de jeugdherberg). Toen alle potjes gevonden waren moesten ze de labeltjes erbij zoeken. Er werd nog kubb gespeeld en er was vrije tijd. Het avondeten was macaroni. Na de afwas deden de jongens nog een alfabet spel waarbij ze spullen moesten lenen bij andere groepen op het terrein.


Maandag werden de scouts weer gewekt door broeder Aqua, kregen ochtend gymnastiek en de zegening. Vader had weer een speciale “treat” hij had een soort gember smoothie voor de jongens. Na het ontbijt en de afwas gingen we in twee groepen de fietshike doen. Het was best lastig om tijdens het fietsen de routetechnieken te volgen. Tussendoor hielden we een gezamenlijke lunchpauze. Bij terugkomst op het terrein pompten we een bad op en werd er met water gespeeld. Iedereen ging onder de douche en fris en fruitig werd er nasi gekookt. Een groepje liet direct al de rijst aanbranden! Toch werd er goed gegeten van de nasi, pindasaus, kroepoek, sambal, en atjar ketimoen.
Het toetje was vla, vader kwam met zijn rad en dat bepaalde welke soort je kreeg. De afwas en het opruimen ging minder soepel. Na de inspectie konden sommigen het nog eens dunnetjes over doen. De jongens werden vroeg naar bed gestuurd. Op een gegeven moment klonk er mysterieuze muziek en kwam Igor hen uit bed halen. Er waren vreemde rituelen aan de gang. Vader bleek aanhanger van Goathulu te zijn een vreemde cult. Door het drinken van geitenyoghurt en het eten van een meelworm en het afleggen van een proef, werden de logees van de Blije zon ineens broeders in de orde van Goathulu. Na de inwijding gingen de jongens weer naar bed.


Op dinsdag werden de scouts zoals gewoonlijk gewekt door Broeder Aqua. Een vroege vogel leefde zich creatief uit met natuurlijk materiaal en bouwde een dorpje. Tijdens de ochtendgymnastiek ging Aqua al snel door zijn rug, dus die was erg kort. Vader had zich uitgesloofd op een dit keer lekkere smoothie! Na het ochtendritueel stapten we op de fiets richting het Zandvoortse strand. Hoewel het behoorlijk waaide waardoor iedereen gezandstraald werd, vermaakten de scouts zich prima. Een heel aantal waagde zich ook in zee om lekker tegen de ruige golven in te springen.
Tussendoor werden ook snacks en ijsjes gekocht. Maar goed dat vader en moeder het niet zagen! Bij terugkomst op het terrein was er vrije tijd. Een aantal jongens probeerde voor 5 lucky charms een meisje zover te krijgen dat ze een beschuitje met hem wilde eten. Daniël lukte het! Daarna werd er gekookt, gegeten (wraps) en gedoucht. De afwas werd netjes gedaan deze keer. Het avondspel was “tarotego” een soort stratego met tarot kaarten. Waarbij de geit de levende vlag was, en er ook een rad van fortuin kaart en een bedrieger in het spel was.


Er werd met de cult nog een ronde over het terrein gelopen om Goathulu gunstig te stemmen.
Woensdag werden de scouts gewekt door broeder Aqua die pardoes in het badje viel. Vader had weer een “heerlijke hete smoothie” gebrouwen met tomaten, salsa en sambal. Na het ontbijt en het opruimen vierden we een dag te laat de verjaardag van Gabriël met taart. Na het corvee voor de kampstaf (papier prikken en de deuren cleanen) stapten we op de fiets naar Haarlem. Daar aangekomen speelden we in twee groepen het stadsganzenbord spel waarbij we markante gebouwen bezochten, vragen beantwoordden en gelijk iets van de geschiedenis leerden. Helaas waaide de historische kaart van een van de groepen in het water. Gelukkig konden we een foto maken van de kaart van de andere groep. We lunchten laat met een lekkere puntzak patat. Zagen we vader nou stiekem patat eten?!!! We fietsten terug naar het terrein waar er even vrije tijd was, terwijl er boodschappen voor het avondeten werden gedaan. De leiding bereidde de kipshoarma voor die door de jongens werd gebakken. Na wat pita’s met shoarma, sla en knoflooksaus en een toetje van vruchtenyoghurt werd de afwas gedaan. Na de inspectie speelden we het chakra spel. Hierbij moesten de scouts op zoek naar verschillende kleuren chakra kaarten waar ze de naam en een mudra (handgebaar) van moesten onthouden. Als ze dit op het centrale punt konden laten zien kregen ze een opdracht om hun chakra te openen. Die konden ze inkleuren op hun kaart. Nikita had als eerste al zijn chakra’s geopend en won het spel.


Daniël en Felix liepen met Bart en Jayden een dropping (waarbij ze enorm om hebben gelopen). De jongere jongens wilden een potje weerwolven spelen maar de wind blies de heks van het spel weg en die konden we niet meer vinden dus toen gingen ze maar hun bed in.
Donderdag kwam Aqua weer wat later wekken en hij liet Igor de ochtend gymnastiek verzorgen. De leiding bakte oranje pannenkoeken als ontbijt. Vader had een gezonde groene smoothy met spinazie, gember en geitenyoghurt gemaakt. Dat was de meest smerige van allemaal aan de gezichten te zien. We speelden nog een potje tarotego. Na de lunch en vrije tijd speelden we het Chinese zodiac spel, waarbij de jongens stempels moesten verzamelen van alle dieren uit de Chinese dierenriem en ze moesten steeds twee eigenschappen kiezen waarvan ze dachten dat het erbij hoorde. Nikita was weer de snelste maar Daniël won uiteindelijk het spel door meer eigenschappen goed te hebben.
Terwijl twee mensen boodschappen ging doen ging er leiding op pad om te swappen. Ze ruilden hun dassen tegen Zwitserse dassen. De jongens raakten daarop enthousiast en gingen ook proberen te ruilen. Nicolas kreeg er geen genoeg van en swapte vier keer. Het was een leuke manier om contact te leggen met andere groepen. Als avondeten hadden we krieltjes met chipolata worstjes en doperwtjes worteltjes/ witte bonen in tomatensaus en appelmoes.


Na het afwassen en opruimen kwam de hele familie Kreukniet bijeen om Goathulu op te roepen. Het lot viel op Makary om als offer te dienen. Hij werd met mysterieuze symbolen beschilderd en op een kar gelegd om zo een ronde over het kampterrein te lopen. Hij leefde zich compleet uit in zijn rol en joeg een passerende jongen de stuipen op het lijf met zijn gegil. Daar zijn we maar even excuses voor gaan aanbieden. Het offer werd niet geaccepteerd (hij was te onrein) dus pakte vader Igors geit om die op te offeren. Igor flipte en bracht de familie een drankje waaraan ze overleden. Igor bleek de vermiste surfer Ivo Goatski te zijn. Hij werd door de familie gegijzeld gehouden en gedrogeerd. Door zijn pillen en drankje uit te spugen kwam hij weer bij zinnen. Hij startte een nieuwe jeugdherberg “De surfende geit”.
Gerustgesteld ging iedereen de tent weer in.
Vrijdag begonnen we met een ontbijtje met gebakken eieren en spek. Al misten de scouts wel de “lekkere smoothie van Vader”. Daarna ruimden we alle losse spullen al zoveel mogelijk op en braken we de keukens van de jongens af. Al het pionierhout werd weer netjes teruggebracht. Een auto werd vast volgeladen met spullen.


Rond 12 uur stapten we op de fiets om naar Haarlem te gaan om te shoppen. De jongens gingen in groepjes de stad in en namen het er flink van nu het strenge suikervrije biologisch dynamische dieet van de familie Kreukniet niet meer nodig was. De leiding lunchte en kocht kleine geitjes voor de jongens en andere cadeautjes. Tegen vieren fietsten we weer terug en opvallend was dat de mensen rond Haarlem wel erg weinig geduld hebben en rekening houden met een fietsende groep😖. Op het terrein hadden de jongens even vrije tijd. Jonna schilderde een herinneringsschijf met een blije zon. We hadden lekkere bezorgpizza’s of lasagna als avondeten en als toetje was er een virgin pina colada. Omdat op het veld tegenover ons een grote (verhuur)tent stond, braken we de tenten van de jongens af en pakten we weer zoveel mogelijk spullen in. Toen was het tijd om te zien welke scout de meeste lucky charms had verdiend. Met een straatlengte voorsprong won Nikita en hij mocht als eerste een cadeautje uitkiezen. Terwijl er al een hele lading spullen naar Den Haag werd gebracht, hingen de scouts hun herinneringsschildje op met hulp van de (geweldige!) kampstaf. Er werd nog een verhaal spel (what happens in Aerdenhout, stays in Aerdenhout) en Wie is er bang voor Goathulu gespeeld. Rond 11 uur was de auto weer terug uit Den Haag en gingen de jongens naar bed. De leiding sloot nog even gezellig met elkaar de avond af en kroop toen ook snel de tent in. Morgen nog een pittig dagje met de laatste opruim taken en de fietstocht terug!


Zaterdag stonden we al om 7 uur op om alles op te ruimen en in te pakken. Er werd snel ontbeten en lunchpakketjes gemaakt. Alle spullen werden weer naar de parkeerplaats gebracht en gelukkig kon het in één keer mee😅! Rond tienen vertrokken de jongens op de fiets terug naar Den Haag. Ze merkten dat de mensen richting het zuiden vriendelijker reageerden op een groep fietsers. Onderweg zorgde deejay Sean voor leuke muziekjes en zo hielden ze de moed erin. Rond half 2 waren ze weer terug bij het Clubhuis. Alle kampspullen waren inmiddels opgeruimd en na een gezamenlijke afsluiting zat het kamp 2023 er weer op!


We danken alle Bosgeuzen voor hun gezelligheid en inzet. De leiding heeft met jullie een toffe week gehad (ook grote dank aan de Kampstaf van het Naaldenveld!) Helaas maar weinig foto’s van de laatste dag, maar er komt nog een “aftermovie”!